Equo presenta les seus propostes per combatre la corrupció i per una major transparència

Equo ha presentat aquest matí en roda de premsa les seues principals propostes per la transparència i contra la corrupció, amb les quals es busca promoure una major qualitat democràtica i salut política. “Aquests dos elements són fonamentals en el programa de Equo, dos temes que cal
abordar si volem canviar la política “, ha comentat Juantxo López de Uralde, cap de llista d’Equo a les eleccions del 20 de novembre.

A la roda de premsa han intervingut, a més de Uralde, les números 2 i 4 de les llistes d’Equo per Madrid, Inés Sabanés i Reis Montiel, i la portaveu de la coalició Compromís-equo en les Corts Valencianes, Mònica Oltra.

“La situació del nostre país és greu. La transparència, el control social i la participació ciutadana estan sota mínims. El debat per la transparència, contra la corrupció i per la participació ciutadana hauria d’haver estat un debat central durant aquesta campanya. No hi haurà democràcia real sense transparència real”, ha afirmat Inés Sabanés. “Des d’Equo creiem que la regeneració democràtica no pot produir-se sense transparència pública, perquè la ciutadania mai estarà en condicions reals de decidir mentre hi hague opacitat en el procés de gestió i implementació de les decisions polítiques “, ha afegit Sabanés.

“La ciutadania ja no es conforma amb votar cada quatre anys, i vol tenir informació i possibilitat de participació. Necessitem parets de vidre dins de les institucions perquè la participació pugue ser de molta major qualitat “, ha comentat Reis Montiel. “Les nostres propostes fan èmfasi en la prevenció de la corrupció. La transparència és més eficaç en la lluita contra la corrupció que les amenaces de condemnes als corruptes “, ha explicat Montiel.

En aquest sentit, el primer compromís de Equo és elaborar una Llei de Transparència, que regule i reconegue el dret d’accés a la informació pública, un dret que està directament relacionat amb la qualitat democràtica d’un país. Aquesta Llei ha d’obligar a l’administració a fer una tasca de difusió activa de l’existència del dret, facilitant a la ciutadania l’accés a la informació mitjançant mecanismes ràpids, àgils i gratuïts. La Llei afectaria, a més de les institucions, a persones jurídiques sota règim privat que presten serveis públics o exerceixen
funcions administratives, a empreses públiques ia tot tipus d’entitats sostingudes amb fons públics.

Part de l’aposta de Equo per la transparència és una Llei que regule els lobbies, els grups de pressió. “Espanya és un dels pocs països que ni tan sols s’ha plantejat regular l’activitat dels lobbies. Hi hauria d’haver un registre, i que els diputats i diputades tinguen l’obligació de informar sobre les reunions amb els lobbystes “, ha comentat Montiel.

A més, Equo pretén acompanyar el desenvolupament legal del dret d’accés a la informació amb l’adopció per part totes les institucions de l’estat d’un Pla de Govern Obert, que col·loque al ciutadà en el centre de la gestió pública, fent de la presa de decisions un procés compartit i comunicat de forma oberta i transparent. “Aquest Pla suposa un salt fonamental en la qualitat democràtica espanyola, i s’ha de desenvolupar en voltant de tres eixos: la transparència, la participació i la col·laboració “, ha explicat Sabanés.

Per la seua banda, Mónica Oltra, una de les parlamentàries més compromeses en la lluita contra la corrupció al nostre país, ha declarat que “Necessitem gent que defense la democràcia, a través de la transparència i de la decisió quotidiana dels ciutadans: es decideix cada dia i no només cada quatre anys “. “No lluitem contra la corrupció, lluitem per la democràcia “, ha precisat.

La corrupció és un dels mals endèmics de la nostra democràcia, i per Equo, lliurar a la política espanyola de corrupció ha de ser una prioritat en el moment actual. “Els partits polítics han de comprometre en la lluita contra la corrupció, garantint l’honestedat dels seus càrrecs “, ha defensat Inés Sabanés. En aquest sentit, Equo defensa la corresponsabilitat jurídica dels partits polítics en els casos de càrrecs públics condemnats per corrupció.

En primer lloc, avalant el cobrament de les quantitats econòmics objecte de les sancions imposades en els casos de penes civils. I en el cas de delictes greus, el partit polític concorrerà a la pena privativa de llibertat del condemnat, en la forma de veto a la possibilitat de presentar candidatures en el territori origen dels fets i durant un temps per determinar en el contingut de la Llei

“Si el partit com a entitat jurídica ha emparat el corrupte, si també es ha beneficiat el partit, per exemple en els casos de finançament il·legal, entra en responsabilitat penal “, ha explicat Mónica Oltra.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s